Descoberta del riu Tenes.

El dissabte 13 d’abril famílies de Bigues i Riells i d’altres punts de Catalunya ens vam reunir a les 10 del matí al Parc de la Resclosa de Bigues per estudiar un tram del curs alt del riu Tenes.

A la primera part del matí vàrem descobrir on neix el riu Tenes i el recorregut que fa fins a arribar a la mar mediterrània i ens varen explicar la llegenda sobre l’origen dels rius que formen la conca del Besòs. També varem conèixer una de les particularitats que té el Tenes a Bigues, una surgència d’aigües subterrànies que diu la llegenda que ve de la riera d’Avencó d’Aiguafreda i que també dona origen a un fenomen de moviment de l’aigua conegut com les “barbotes”.

Tot seguit, vàrem començar a fer les observacions i mesures sobre l’aigua i el fons del riu i també vàrem aprendre a distingir els diferents substrats i vegetació aquàtica. A la vora de la resclosa vàrem observar que hi predominen les sorres i llims, sediments que han donat lloc a un petit aiguamoll de boga i canyís que ha esdevingut un refugi molt valuós per a les aus, que hi nidifiquen o descanses durant les seves travessies migratòries . Vàrem aprendre amb un joc els usos i aprofitaments que es fa del riu i varem valorar l’estat de la ribera, ben conservada a un dels marges, tot i que vàrem descobrir diverses espècies exòtiques i algunes d’invasores, com el lligabosc japonès.

Recollint dades.

Recollint dades.

Vàrem mesurar la fondària, l’amplada i la velocitat. L’existència d’una resclosa fa que l’aigua en aquest tram del Tenes vagi ben a poc a poc, igual que nosaltres en travessar el riu, que tot i ser mol som i no perillós, els sediments ens feien enfonsar-nos a cada pas!

La mesura de la transparència amb el disc de Secchi ens va permetre comprovar que l’aigua era realment transparent. El ph va sortir bé amb un valor de 8, i l’oxigen dissolt ens va mostrar que les aigües no estaven massa ben oxigenades, tot i que dins dels valors habituals, segons ens va comentar un dels voluntaris locals que hi fa la inspecció del Projecte Rius des de fa 4 anys.

En la cerca dels animalons invertebrats, vàrem comparar el tram d’aigües lentes de la resclosa amb un tram aigües avall de substrat rocós i aigües més ràpides. Entre els còdols i blocs de pedra vàrem trobar nombrosos estoigs d’hidropsíquids en plena metamorfosi i també varem poder observar els adults alats dels efemeròpters, que amb el bon temps i pujada de la temperatura ja havien emergit i pul•lulaven al nostre voltant. Per acabar, varem col•locar en els plafons tots els animalons que havíem trobat i varem poder comprovar que l’índex de qualitat sortia groc, que vol dir que el riu necessita millorar.

Després de tot un matí molt divertit fent de científics, varem posar fi a la descoberta, parlant de com podríem millorar el riu. Les principals idees van ser controlar les espècies invasores de la ribera i repoblar alguns estrats del bosc de ribera amb espècies autòctones.

Més dades.

Més dades.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s