Millorem l’hàbitat de la tortuga de rierol a la Resclosa de la Riera de Gaià

Conservació del riu Gaià en família. La Riera de Gaià – Resclosa de la Riera de Gaià

Dissabte 5 d’octubre, més de 80 persones vam tornar a la Resclosa de la Riera de Gaià per dur a terme una acció voluntària i millorar l’hàbitat de la Tortuga de Rierol.

Érem una bona colla, mares, pares, nens i nenes, joves, monitors i monitores de l’Esplai Campiquipugui i membres de l’Associació Mediambiental la Sínia.

Resclosa4

Tots plegats vam tornar a aquest espai uns mesos després d’haver realitzat una activitat de descoberta. Recordem que aquesta activitat d’educació ambiental la vam realitzar a la primavera i està inclosa, a l’igual que aquesta jornada voluntària, dins el projecte Rius en família. Aquesta activitat ens va permetre conèixer moltes més coses sobre l’espai i tots els elements i éssers vius que en formen part.

Amb aquesta imatge col·lectiva d’aquest punt concret del Gaià, vam valorar els potencials i les mancances d’aquest espai. Així doncs, es va creure oportú millorar l’hàbitat de la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), que tant depèn d’aquests punts permanents d’aigua en aquests curs baix del riu que no té cabal regular a causa de l’embassament que trobem més amunt, a la població del Catllar.

Així doncs, l’objectiu d’aquesta activitat era realitzar una acció voluntària consistent en millorar l’hàbitat de la tortuga de rierol i la biodiversitat de l’espai.

Vam anar caminant des de la Plaça Major de la Riera fins la Resclosa. A l’arribar, recordem l’actuació que farem, que consisteix en plantar flora helòfita a la riba del Gaià i algunes espècies arbustives a la ribera. Fem una explicació acurada i una demostració de com s’ha de plantar i a on, cada planta, de les diferents espècies que hem portat. Algunes d’aquestes plantes les haurem de plantar amb les arrels submergides, així que hem d’anar en compte de no acabar remullats.

Ens distribuim per l’espai i per grups, realitzem la plantada.

Per concloure l’activitat, alliberem dos exemplars de tortuga de rierol recuperades al CRARC (Centre de rèptils i amfibis de Catalunya). Amb aquesta acció millorem la diversitat genètica d’aquesta població.

No cal dir, que no vam poder alliberar les tortugues sense posar-los nom. Aquests dos nous mascles que ara habiten la Resclosa són el Follet Tortuga i el Bertran (en honor al Gegant Bertran de la Riera de Gaià.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s