Descoberta de la Resclosa de la Riera de Gaià

El dissabte 8 de juny vam realitzar aquesta activitat d’educació ambiental amb famílies d’un col•lectiu infantil i juvenil, l’Esplai Campiquipugui de la Riera de Gaià.

Amb aquest col·lectiu hem dut a terme moltes activitats de voluntariat i impulsem diferents projectes de conservació sobretot en el tram de riu que passa pel seu poble.

En aquest cas vam triar la Resclosa de la Riera de Gaià.

La resclosa de la Riera de Gaià és un espai creat per l’home i que ha alterat el curs normal del riu però alhora ha creat unes característiques especials que han permès mantenir uns punts d’aigua permanents que acullen una gran diversitat.

En una bassa permanent que trobem sota la resclosa, s’han realitzat diferents estudis de fauna i ha servit com a punt experimental per reintroduir espècies com el barb cua-roig (Barbus haasi), que en el passat era present a tot el riu i ara ho és al curs alt i mig.

Resclosa1

També cal destacar la presència de la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) que manté una població en aquest punt tot i que es desplaça per tot el curs baix.

L’activitat es va desenvolupar amb l’ajuda dels monitor i monitores de l’esplai. Vam crear una dinàmica per fer la descoberta d’aquest espai.

Vam utilitzar uns materials didàctics per fer un perfil del riu en aquest punt on hi vam anar col•locant tots els elements que hi observàvem o que sabíem que hi eren presents. Amb aquesta activitat vam poder valorar quins potencials té aquest espai i quines mancances o necessitats.

La tortuga de rierol va ser la protagonista de la jornada i vam fer una proposta col·lectiva que consistirà en millores a l’hàbitat de la tortuga de rierol i altres espècies a través del restabliment de flora helòfita.

Resclosa2

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s