Recuperem alguns trams de bosc de ribera a la Desembocadura del Gaià

Conservació del riu Gaià en família. Tarragona i Altafulla – Espai natural protegit de la desembocadura del riu – 26/10/2013

L’objectiu d’aquesta activitat era realitzar una acció voluntària consistent en millorar el bosc de ribera i la connectivitat d’aquest al llarg de l’espai, ja que trobem zones on només hi ha espècies arbustives.

Aquesta proposta va sorgir de l’activitat de descoberta que vam realitzar a la primavera amb l’Associació Tecletes de Tarragona.

Aquesta acció ha anat lligada, a la recuperació d’un camí i creació d’un petit tram com a camí alternatiu a la llera del riu (que durant molts anys s’ha utilitzat com a camí habitual per la manca de cabal i el deficitari estat d’altres camins alternatius a la llera). Això farà que amb els anys, la llera recuperi l’estat que hauria de tenir i no tingui aquest impacte constant del pas tant de persones, com bicicletes o cavalls. A més, quan hi havia cabal al riu, no hi havia camins alternatius.

Desembocadura3

En primer lloc es dóna la benvinguda als participants i es contextualitza l’acció voluntària dins el projecte Rius en família. Fem memòria de la primera activitat, en la qual vam estar analitzant l’espai, les característiques i vam valorar les necessitats i possibles actuacions. Així doncs, l’acció proposada per aquesta jornada consisteix en una reforestació amb diferents espècies arbustives i arbòries.

Reconeixem totes les espècies que plantarem; arç blanc, rosers silvestres, tamarius i freixes de fulla petita. Realitzem una demostració conjunta del procés de plantació,

Ens distribuïm per l’espai en grups familiars i plantem les diferents espècies en la franja més adequada tant per necessitats hídriques com per competència d’altres exemplars adults, com per compatibilitats amb altres espècies, etc.

La reforestació ha permès millorar la biodiversitat en una zona on la qualitat del bosc de ribera era deficient amb la plantació d’uns 50 exemplars d’aquestes espècies a una zona al llarg d’un tram de 100 metres.

Tant les famílies participants com els membres de l’Associació Mediambiental la Sínia quedem molt satisfets de la jornada, ja que a banda de veure la millora evident d’aquest espai amb aquesta i altres accions, ens ho hem passat molt bé i hem après coses noves.

D’aquí uns anys en aquest tram tindrem un bosc de ribera ben maco que acollirà un munt d’espècies i donarà aliment i refugi a molts animals. Ja els vigilarem de prop perquè creixin forts i sans!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s