Jornada de voluntariat familiar al Passeig del Tenes

El dissabte 12 d’octubre un grup de famílies de Bigues i Riells i del Barcelonès convocats per Associació Hàbitats ens varem trobar al Passeig del Tenes a Bigues i Riells per fer el manteniment de l’itinerari.

Tenes3

A la primavera de 2013 nombroses famílies vam fer una descoberta del riu Tenes amb la metodologia del Projecte Rius i vam determinar que per afavorir la conservació de l’espai caldria fer una sèrie d’actuacions per conservar el Passeig del Tenes, ja que vam trobar deixalles i els passeig s’estava tancant en alguns punts per la presència d’invasores i bardissa.

Per tant, la jornada del 12 d’octubre tenia per objectiu fer una actuació de conservació de l’itinerari, tant a nivell de neteja, com de vegetació, treballant els valors naturals i socials de l’entorn fluvial local.

Al passeig hi ha dos plafons informatius que vam netejar, especialment un d’ells que tenia taques de pintura adherida que vam podem retirar sense malmetre el plafó. També vam recollir nombroses deixalles al llarg del camí, que vam separar per tipus de residus. Alguns trams de l’itinerari són força urbans i les passeres són utilitzades pels veïns de Bigues per creuar el riu de forma habitual.La resta de la jornada la vam dedicar a conservació de la vegetació de ribera que, a més d’incrementar la varietat vegetal, afavoreix la presència de fauna.

La brigada municipal havia desbrossat la zona prèviament perquè els infants i joves, així com les persones de major edat, poguéssim accedir sense dificultat.

El adults amb més força es van encarregar d’extreure raïm de moro, una planta invasora que havia creuat el camí a la banda de la ribera des de l’últim cop que s’havia fet una acció al passeig. La resta ens vam encarregar d’una plantació d’helòfits i d’alguns arbustos ajudats de petits aixades i pales. Havíem de fer forats prou amples pels diferents tipus de plantes i després regar-los perquè la terra es compactés i així, en cas de riuada, l’aigua no s’en porti les noves plantes.

Un dels voluntaris més grans ens va ensenyar a fer els forats de les plantacions perquè té un hort i n’està acostumat, així que vam tenir l’oportunitat de compartir coneixements entre els diferents voluntaris. Eva de Lecea, l’educadora que coordinava la jornada, també ens va explicar perquè plantàvem cada tipus de plantes. Una d’elles era desconeguda per tots els voluntaris, fins i tot pels de Bigues i Riells, la lismàquia blanca, tot i que el viver n’havia reproduït els exemplars que vam plantar a partir de llavors extretes a la mateixa vall de Tenes.

La jornada va concloure amb l’explicació dels voluntaris locals de les surgències d’aigua a les Barbotes i de la surgència de l’Avencò, que en un punt de la riera rajava com un sifó!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s