Descoberta del riu congost.

El dissabte 23 de març a les 10 del matí una desena de famílies del Vallès Orientals i Osona ens aplegàvem a la font d’en Pinós (Aiguafreda) amb moltes ganes de començar la matinal de descoberta del riu Congost.

Després de la presentació, vàrem fer un breu reconeixement de les eines que necessitàvem per fer de veritables científics: la vista, l’oïda, l’olfacte i el tacte.

A la primera part, ens van explicar on neix el riu Congost i el recorregut que fa fins a arribar a la mar mediterrània i la llegenda de l’origen dels rius que formen la conca del Besòs.

Tot seguit, varem començar a fer les observacions i mesures sobre l’aigua i el fons del riu i també varem aprendre a distingir els diferents substrats i vegetació aquàtica del riu. Varem conèixer una alga verda, la Cladophora, que viu i recobreix molts rius on les aigües tenen molts nutrients. Vàrem aprendre amb el joc de les capses els usos i aprofitaments que els pobles fan del riu i després varem estudiar l’estat de la ribera, que en no estar massa ben conservada, ens va sortir el color groc a l’índex de qualitat.

Fent les observacions i mesures sobre l’aigua i el fons del riu.

Fent les observacions i mesures sobre l’aigua i el fons del riu.

Amb ajuda dels pares i mares, vàrem apuntar totes les dades a la fitxa de camp i els nens es van encarregar de col•locar les targetes de resultats en un plafó.

També vàrem mesurar la fondària, l’amplada i la velocitat. L’aigua anava ben ràpida! Va trigar a recórrer un metre de distància en només 4 segons.

A la segona part, varem mesurar la temperatura, la transparència i les mesures químiques i, per acabar, el mostreig de macroinvertebrats. El pH va sortir bé, amb un valor de 8, però en canvi els nitrats van sortir una mica alts i això no és bo per al riu perquè per a alguns animals i plantes és molt tòxic i poden emmalaltir i morir-se.

En la cerca dels animalons invertebrats, vàrem tenir molta sort perquè també varem pescar dos barbs autòctons i un escorpí d’aigua, que vàrem aprendre que el que sembla un fibló és en realitat un sifó, que li serveix per respirar fora de l’aigua. A la posada en comú, vàrem col•locar en el plafó tots els animalons que havíem trobat i varem veure que l’índex de qualitat tornava a sortir groc, que vol dir que el riu necessita millorar.

Després de tot un matí molt divertit fent de científics, varem posar fi a la descoberta, parlant de com podríem millorar el riu i les riberes. Fa un any la font estava totalment coberta de vegetació i ara, gràcies al treball dels voluntaris de l’Associació Martinet i de l’Associació de Veïns de la Font d’en Pinós, s’ha recuperat la font i un safareig. Però encara queda feina per recuperar del tot les riberes i vam decidir que estaria bé realitzar una activitat de recuperació de la vegetació de ribera per tal de millorar la coberta vegetal.

Nens apuntant les dades a la fitxa de camp.

Nens apuntant les dades a la fitxa de camp.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s