Dissabte 11 de maig vam realitzar una activitat de descoberta amb famílies de l’Associació de mares i pares Tecletes de Tarragona.
Fa anys que aquest col·lectiu està realitzant activitats d’educació ambiental i accions de voluntariat amb la nostra Associació.
Per aquest motiu ja coneixen diferents trams del curs baix del riu Gaià i han participat en diferents projectes.
La descoberta la vam desenvolupar a l’Espai natural protegit de la desembocadura del riu Gaià. Vam proposar aquesta activitat a aquest col·lectiu per motius de proximitat, ja que és una entitat de Tarragona i aquest tram del riu pertany a Tarragona. Per altra banda pensàvem que era molt interessant que coneguessin més a fons aquest Espai on havíem realitzat menys accions amb ells.
En l’activitat vam descobrir les característiques d’aquest tram i ens vam centrar en els habitants que hi ha a l’aigua. Això ens va permetre conèixer algunes de les espècies d’aus, rèptils, amfibis i macroinvertebrats que hi trobem.
Primer vam fer una explicació introductòria. Després, de forma participativa, vam elaborar el perfil del riu i vam indicar tots els elements que hi vam trobar. I finalment vam estar observant, de ben a prop, algunes espècies autòctones com la tortuga de rierol o la granota verda, i també alguna espècie al•lòctona invasora com el cranc de riu americà, que ens va permetre explicar la problemàtica de la introducció d’aquestes espècies fora de seu hàbitat.
També vam estar identificant macroinvertebrats amb l’ajuda de salabrets, safates, lupes i claus d’identificació o llibres i ens vam tornar tots uns experts!
En aquest punt, el bosc de ribera està força consolidat i això va permetre valorar les funcions i importància que té el bosc per aquest ecosistema i, fins i tot, per aquesta fauna aquàtica. Així doncs, com a conclusió de l’activitat i amb la voluntat de realitzar alguna acció de millora de l’hàbitat es va proposar una activitat de voluntariat per a finals d’octubre. L’acció anirà dirigida a augmentar la biodiversitat d’aquest bosc de ribera i aprofitant que el nivell freàtic és proper a la superfície, vam decidir fer una reforestació amb planta autòctona i pròpia d’aquest espai.